Wie zijn wij
De Huaca Viringo
Wie zijn wijTerug
De kennelnaam "Huaca Viringo" is tijdens onze eerste studiereis naar Peru in 2005 ontstaan. (Een verslag van deze studiereis kunt u vinden onder Activiteiten.)
In noord-Peru, waar de Peruaanse naakthond oorspronkelijk vandaan komt, werden naakthonden “Viringos” genoemd. Nu is dat een algemeen bekende naam voor de nakers in Peru. Het klinkt zo mooi dat we al zeker wisten dat het iets met “Viringos” moest worden. Maar wat?
Langs de kust bezochten we een aantal historische sites om daar ook de naakthonden te zien. Die tempels die we bezochten, nu ruïnes, worden Huacas genoemd. Vandaar onze naam: "De Huaca Viringo”. Vrij vertaald: “van de naakthondentempel”.

Wij zijn Sonja Kolijn en Jeep (Jp) van Zanten. Samen met onze honden wonen wij in de Randstad.

Sonja

Al vanaf heel jonge leeftijd was ik gek op honden. Samen met de Duitse Herder van mijn opa en oma groeide ik op. Ik wandelde met vele buurthonden en was haast iedere dag met de hond van de buren op pad. Een superlieve Mechelaar x Collie. Later ook met onze eigen hond (een Basset Fauve de Bretagne).

Vanwege allergie wist ik dat het beter zou zijn zelf geen hond te nemen. Maarja, zo gek op honden en dan geen hond?! Dus maar zoeken op internet en in allerlei hondenboeken naar de "hypo-allergene" rassen. En zo kwam ik bij de naakthonden uit.

Al 5 jaar wist ik dat het een Peruaan of een Mexicaan zou worden voordat er uiteindelijk een hond kwam. In die jaren bezocht ik verschillende fokkers in verschillende landen en schreef met fokkers en eigenaren over de hele wereld.

Om ervaring op te doen met honden en omdat de tijd nog niet rijp was voor een eigen hond werd ik vrijwillige hondenuitlater bij het dierenasiel in 2002. Dit heb ik 3 jr gedaan. Af en toe vingen we wel eens een hond op die om wat voor reden dan ook een tijdelijk thuis nodig heeft, soms voor langere tijd.
Toen de tijd ging ontbreken hiervoor ben ik op zoek gegaan naar iets anders om de "minder bedeelde" honden te kunnen helpen. Dat werd Dierenhulp Cadiz, een Stichting die zich inzet voor honden in Spanje. Voor deze stichting doe ik af en toe wat losse klusjes zoals een kraampje bemannen.

In 2004 kwam na lang wachten en zoeken eindelijk onze eigen hond. Zero-G Chaska's Mayu, "Mullu" (26-05-2004) is een grote Peruaanse naakthond die alles is waar ik van droomde. Echt een wereldhond! We wandelen samen veel en Mullu gaat haast overal mee naar toe. Hij is sociaal en makkelijk. Samen hebben we een aantal gehoorzaamheidscursussen doorlopen en daarna zijn we Breitensport gaan doen. Nu hebben de jongere honden het van Mullu overgenomen met sporten en geniet Mullu van de wandelingen en zijn eigen harem thuis.

Naast honden is studeren een grote hobby van me. Sinds 2004 heb ik me op diverse kynologische opleidingen gestort (KK1, KK2, E&B en AV) en volg ik regelmatig lezingen en seminars die meestal met gezondheid en fokken te maken hebben. In 2010 ben ik geslaagd voor het rasexamen van de Chinese naakthond. In de toekomst hoop ik keurmeester te kunnen worden van de diverse rassen die me aanspreken. Genetica en eigenlijk alles wat met honden te maken heeft vind ik mateloos interessant.

Jp

Jp is helemaal aangestoken door het naakthondenvirus. De reis naar Peru was zijn idee en al het geregel en veel van de communicatie doet hij. We vullen elkaar aan om het zo maar te zeggen. Sonja van de praktische kant en Jp de technische kant.
Bijna alles doen we samen. We gaan samen naar shows en reizen wat af.

Onze wens om te gaan fokken is eigenlijk ontstaan omdat we geen fokker helemaal naar ons zin konden vinden voor een hond erbij. De interesse voor het fokken was er natuurlijk al. De kennis die we hebben is al een goede basis maar we beseffen dat we eigenlijk groentjes zijn. Gelukkig krijgen we veel hulp en advies van vrienden en fokkers uit Peru en hadden we hier onze vriendin Jennifer Gielisse bij de hand. Geen onbekende in de naakthondenwereld! Helaas is Jennifer in 2009 op veel te jonge leeftijd overleden en moeten we het doen met de kennis die ze achtergelaten heeft.

Onze honden wonen uiteraard allemaal in huis en zijn onze maatjes. Er wordt veel met ze ondernomen en er wordt veel met ze gewandeld. Iedere dag worden ze minstens 1,5 u uitgelaten en kunnen ze los rennen en spelen. Daarnaast worden er cursussen met ze gedaan en wordt er met ze gefietst.

Omdat wij denken dat dit de beste en natuurlijkste manier van voeren is, krijgen onze honden zelf samengestelde rauwe maaltijden of compleet versvlees. Vlees/vis, botten, organen, groente en fruit dus. Het is een genot om ze te zien eten. Bij ons zul je niet snel een naakthond aangekleed zien. Pas als het echt nodig is krijgen ze kleding aan. Het is een oerras die zich heel goed kan aanpassen. Zo ook aan het klimaat vinden wij. En dat is gelukkig ook zo.Veel plezier op onze site.
Als u vragen heeft of opmerkingen over onze site mag u altijd een e-mail sturen.

Jp en Sonja© De Huaca Viringo 2006-2021 Reproduction or use of photos without prior written permission is strictly prohibited.